lunes, 26 de marzo de 2007

Convocatòria de la manifestació del pp
















COMPARACIÓ DELS DIARIS: L’AVUI I EL MUNDO

El PP “escampa” la protesta contra el PSOE per tot l’Estat
L’Avui posa la notícia com la més important del dia; amb un gran titular i dos subtítols que amplien una mica la notícia. Tot i considerar-la molt important, no li dedica cap fotografia per complementar els fets.
Respecte el contingut de la portada, l’Avui no mostra un clar posicionament davant la notícia; informa amb objectivitat què està passant. Tot i així, el vocabulari que utilitza no és el més adequat.
En els subtítols s’amplia la informació de forma objectiva des dels punts de vista de Madrid capital i Espanya en global.

Rajoy convoca la España “sensata”a manifestarse por el caso De Juana

El Mundo també hi posa un gran titular i la considera la més important, però com abans, la fotografia en portada és dedicada a una notícia secundària.
La notícia en portada es complementa amb un resum, el que fa que proporcioni més informació en portada aquest diari que no pas l’altre. També, té un seguit de quadres addicionals que contenen la informació esencial.
En El Mundo hi ha un clar posicionament envers el grup polític del PP, comparant la gent “sensata” amb els militants i seguidors del seu partit. En el resum que es fa sobre la notícia en la portada es mostra un clar posicionament a favor de la manifestació.


Ja a l’interior del diari, l’Avui la destaca com la més important del dia, i a més, afegeix una fotografia de la presidenta de Madrid oferint flors als morts de De Juana.
La notícia resumeix el discurs del cap de l’oposició, Rajoy, convocant la manifestació. A més, es fa referència a diversos incidents que van passar anteriorment, i posa dues fotografies més, una sobre la concentració a la qual va assistir l’ex-president Aznar i l’altre sobre unes pintades a la seu del PSOE a Madrid.
També, ofereixen les paraules textuals d’altres mandataris sobre la notícia. En tots dos diaris es citen frases del discurs d’en Rajoy, però fan comentaris diferents depenent de la seva marcada posició política.

Aquest diari critica la posició de l’oposició i l’ús de les víctimes pel seu propi benefici. També, recorda el fet que el PP sempre ha estat en contra de les manifestacions i que, en el passat, ells també van negociar amb els terroristes.

El Mundo també utilitza la mateixa fotografia, en que desenes de persones deixen flors en memòria de les víctimes. A més, el diari explica les raons de la convocatòria per lluitar contra les “cessions” de Zapatero a ETA.
En resum, s’utilitza la notícia per fer una crida a la gent per manifestar-se i lluitar contra la “debilitat” e “incompetència” del govern actual.

En tots dos diaris, a l’interior, utilitzen una forma valorativa o un llenguatje no gaire adient per, suposadament, informar objectivament d’uns fets. L’Avui utilitza expressions com: “Com era previsible...”, “reaccions més o menys espontànies...”; mentre que El Mundo idealitza amb la possiblitat que: “la manifestación será un éxito”.
Finalment, L’Avui recorda el passat amb altres imatges i declaracions dels polítics sobre el terrorisme i les manifestacions al carrer, mentre que El Mundo es dedica exclusivament a explicar les claus per la convocatòria.

Desprès de tot això, creiem que tots dos diaris utilitzen les seves armes per criticar el partit polític corresponent. Uns lluiten per demostrar que la convocatòria és una mostra de debilitat i els altres, que es necessària per treure la incompetència del poder.
Cap dels dos dóna mostres d’informar objectivament, la seva parcialitat es confon amb la notícia. Tot i així, considerem que l’Avui aporta una notícia molt més completa, ja que a més d’explicar els fets i les reaccions dels protagonistes també realitza un document d’investigació i recorda els fets del passat.






En aquest apartat compararem la notícia agafant dos fonts d’informació diferents, la tv3 i Antena 3.

Els dos canals concedeixen en quant a la posició de prioritat de la notícia ( tots dos la posen com a notícia principal) i en quant a temps ( 5 minuts aproximadament ).

Una altre característica comuna és que els dos telediarislimiten a informar, sinó que donen un estil valoratiu, tot i que ho fan indirectament, amb ironies i fent quedar millor a un partit o a l’altre.

La gran diferència entre tots dos informatius és la ideologia. Analitzant la notícia podem comprovar que tv3 dona suport a el PSOE i Antena 3 al PP.

Nosaltres pensem que el telediari s’hauria de limitar a informar


Enllaços arxius àudio:

http://www.goear.com/listen.php?v=9bc909a
http://www.goear.com/listen.php?v=dee045e


COMPARACIÓ DE LES RADIOS: COM RÀDIO I LA COPE

El tractament de la convocatòria per a la manifestació del Partit Popular a les dues emissores de ràdio varia en quant a la interpretació dels fets.
Per una banda, la COPE, que és una ràdio de dretes, posa el discurs del cap de partit, Mariano Rajoy, cridant a la “Espanya sensata” a la manifestació. També posa entrevistes a testimonis per donar més dramatisme als fets.
D’altra banda, COM Ràdio, més d’esquerres, s’expliquen els fets d’una manera més crítica amb el PP: posen declaracions de Rajoy criticant durament el PSOE i més tard paraules de Zapatero donant informacions en contra del PP.
Referent a la importància que li donen a la notícia, en COM Ràdio ocupa una extensió de sis minuts aproximadament i a la COPE també és més o menys igual de llarg però també hi fica notícies relacionades que critiquen indirectament al govern.

1 comentario:

Anónimo dijo...

Excel·lent comentari sobre els diaris, molt detallat i intel·ligent. Al comentari de les televisions hi ha un problema: s'acusa a les emissores de partidisme, de valorar segons la ideologia, però no s'explica; dieu "analitzant podem veure que..." però no hi poseu l'anàlisi, amb la qual cosa l'opinió perd valor. Al tall de ràdio de la cope n'hi sobra més de la meitat perquè no té res a veure amb la notícia i el comentari és bastant pobre, sobretot comparant-lo amb el dels diaris.
En conjunt, doncs, la nota és un 8.