martes, 20 de marzo de 2007

Bronca al senat

Dimecres, 7 de maig, José Luís Rodríguez Zapatero es va reunir amb els altres dirigents al Senat.
El president va donar despostes a les acusacions fetes pel PP sobre el cas de l’etarra De Juana. El PP acusa als socialistes d’haver cedit al xantatge d’ETA. Zapatero es defensa recordant els casos d’excarcerament d’etarres durant el govern de José María Aznar.


DIARIS



• AVUI
Aquest diari sembla que es posi més a favor del president del govern. Això ho podem veure en comentaris com: “L’objectiu no era tant defensar…sinó demostrar que el PP encara va ser molt pitjor i que està actuant…”
També es pot veure en titulars com: “Els 306 etarres d’Aznar”.
Les imatges d’aquest diari, la majoria, són de Zapatero durant la reunió.










• LA VANGUARDIA
Aquest diari sembla una mica més neutre ja que ens dóna, més o menys, totes dues “versions”.
Per exemple: “José Luís Rodriguez Zapatero...reprochó al PP su << deslealtad >> e << hipocresia>> hacia la política de Estado antiterrorista. Pero para hacerlos puso al descubierto los entresijos de la política penitenciaria de su predecesor.
No es la primera vez que los socialistas se sirven del caso de terrorista Iñaki Bilbao...” “Zapatero tuvo que sufrir en esta sesión para hacerse entender.”
Sembla que al principi es posi a favor dels socialistes però després, també s’hi posa dels populars.







Un altre detall en el qual es veu clarament que el ABC es decanta pels populars i, La Vanguardia, és més neutre. Aquest detall es veu en aquest extracte:

 ABC: “No es la primera vez que un Gobierno cede al chantaje de ETA.” “Dijo el presidente del Gobierno en un nuevo error de expresión.”

 La Vanguardia: “No estamos ante la primera vez que un Gobierno cede ante un chantaje de ETA. No. Estamos ante la primera vez que un partido democrático responsable se atreve a decir que un Gobierno ha cedido al chantaje de ETA.”

Aquí es veu com el ABC només ha dit el que l’interessa, i és com si canvies les paraules que ha dit Zapatero, en canvi, La Vanguarida ho diu tot complet, d’aquesta manera s’entén clarament el que volia dir el president.












• ABC
Aquest diari, comparant-lo amb l’AVUI, té tendència a posar-se a favor dels populars.
Es veu clarament aquesta posició ja que en repetides ocasions insinuen com ho està fent “de malament” el PSOE.
Per exemple: “Zapatero no empezó bien su réplica: << No estamos en absoluto ante la primera vez que un gobierno cede ante un chantaje de ETA >>. ¿ Otro lapsus como el de << el accidente >> ? ”
Aquesta última frase el que fa és desacreditar o ridiculitzar al president.








TELEVISIÓ

http://www.tv3.cat/ptvcatalunya/cercamedies.jsp?c_paraula=telenoticies%20dimecres Entrar en: 7/03/2007

TV3
La televisió catalana explica realment el que ha passat, donant imatges del senat i alguna opinió sense decantar-se cap a cap partit polític.
TV3 defineix el debat com: “sessió calenta amb constants interrupcions” i “debat assossegat”. Això ens fa pensar en que TV3 té un “humor” que tot hi així costa d’entendre però que hi és, i que no és sobre algun partit polític o una persona en concret, sinó que ho diuen per com ha estat la situació. Més endavant ensenyen les imatges del president del senat Javier Rojo que deia:“ esto es una verguenza señorias, no podemos dar esta imagen que estamos dando”. Creiem que la televisió catalana comparteix aquestes opinions i que no seria l’única.

El que més utilitza TV3 per explicar la notícia, són les imatges del que va passar, evidentment ensenyant la discussió entre PSOE i PP. Aquests “debatien” la condemna de De Juana Chaos i d’altres però, se’n van anar del tema.
El president del govern espanyo José Luis Rodríguez Zapatero, parlava de De Juana Chaos i afirmava que uns assassinats a dirigents socialistes havien estat culpa del PP. Però García Escudero es rebatia dient que un atac D’Ekale Borroka en el que havia mort un dirigent del PP va ser culpa del PSOE.
Desprès d’aquest dur debat al senat en el que no hi van faltar les discussions entre les potencies polítiques més altes d’espanya, TV3 ensenya imatges en que el president del PP Mariano Rajoy deia que Zapatero mai s’hauria d’haver comportat així i que semblava un “Holligan”.
TV3 al final de la notícia i afegeix la representació que es te ara per el llaç blau que fins ara havia estat símbol contra el terrorisme.

La televisió catalana dedica 5,53 minuts per explicar aquesta notícia i utilitza imatges informatives.
Si comparem la televisió amb els diaris podem deduir que d’on es pot “treure més suc” a la notícia és per la televisió per que ensenyen simplement les imatge sense tallar a la gent parlant per que així tothom pugui interpretar el que vulgui o cregui.



COMPARACIÓ ENTRE CADENES DE RÀDIO

http://www.goear.com/listen.php?v=e06a5e3
http://www.goear.com/listen.php?v=5d062cc


COPE

En aquesta cadena hi surten grabacions de les declaracions que va fer Aznar sobre les manifestacions en contra del govern del PSOE, recriminant a Zapatero que no hagués trencat tots els pactes i comunicacions amb ETA . I promou a la gent a manifestar-se en contra de les actuacios del president del govern davant el terrorisme.
També hi surten les gravacions de Acebes culpant a Ruvalcaba de les “permissions” donades a de Juana Chaos.

En el butlletí del dia anterior, els locutors de l’emissora no paraven de dir-li al president que sempre està cometent errors i que se l’hi hauria de caure la cara de vergonya i dimitir.

SER

A la cadena SER en canvi, es centren més en els origens de la condemna del terrorista “de Juana Chaos”.
Hi surten unes declaracions de Mayor Oreja (polític del PP) ridiculitzant a Zapatero, en les quals el resumeix com a: “cobard, inconscient i partidari d’ETA”. El locutor dona entendre que l’actuació d’aquest polític és indignant i antiprofessional.
També hi aclaren la procedència del cas “de Juana Chaos”, informació que la Cope no dona: “Al terrorista només se’l jutja per amenaces, ja que la condemna per assessinat que el PP li havia imposat quan governava el país, ja l’havia complert, la qual havia quedat bastant reduïda . A més, informen de que, mentre governava el PP, el terrorista va enviar cartes d’amena

CONCLUSIÓ

Com que la cadena COPE és de dretes, està a favor del PP i dona o deixa de donar informació, de forma que afavoreixi el seu partit polític. La SER és d’esquerres i fa el mateix, però a l’inrevès.

1 comentario:

Anónimo dijo...

L'anàlisi de la premsa està molt ben pensada i construïda. M'ha agradat molt l'observació sobre la frase del ZP, comparant com ho donen a La Vanguardia i a l'ABC. L'anàlisi de la televisió també està força bé, llàstima que no hi hagi una segona tele per comparar. I el de les ràdios potser és el més fluix, perquè la majoria del text no és comentari, sinó descriure el que diuen, per tant l'anàlisi és limita a tres o quatre frases.
La nota és 7,5.